Colruyt verstevigt koppositie, Delhaize lost de rol
Zo goed als alle ketens beknibbelden iets tot zeer veel op het aantal kortingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de grote namen zijn er zelfs maar twee distributeurs die volop blijven inzetten op allerhande kortings- en promotiecampagnes, zo becijferde Het Nieuwsblad dat de gedetailleerde PCNData-cijfers kon inkijken.
Colruyt, dat in het voorjaar nog uitpakte met een grootscheepse nationale kortingactie boven op zijn Extrakaart, verstevigt zijn titel van kortingkampioen en deed er nog eens 33% acties bij (ook zusterketen Okay vuurde trouwens 9% méér promoties af op de consument). Albert Heijn pakte zelfs uit met 161% méér acties, maar dat percentage is ietwat misleidend aangezien de Nederlanders eind juni pas hun zesde Belgische winkel openden.
Helemaal anders ging het er in de Delhaize-groep aan toe: AD Delhaize pakte het voorbije halfjaar met liefst 51% minder acties uit, terwijl ‘grote broer’ Delhaize strandt op -45%. “Die cijfers zeggen lang niet alles: wij hebben resoluut gekozen voor minder, maar wel sterkere acties. Daarnaast werken we al enkele jaren permanent aan ons algemene prijsniveau”, reageert woordvoerder Roel Dekelver in de krant. Ook Carrefour (-26%), Lidl (-15%) en Aldi (-2%), schroefden het aantal acties terug.
Kwart méér volumekortingen
Opvallende uitzondering in het dalende aantal acties is de “volume- of kwantumkorting”: die stegen met liefst 26 procent. “Veel merkfabrikanten nemen hun toevlucht tot dit soort acties om toch maar de volumes en het marktaandeel te behouden en hun fabrieken continu te kunnen laten draaien, zeker in tijden van crisis”, geeft Ruben Boas van PCNData als verklaring.
Al is dat volgens Mario Pandelaere, de professor marketing (UGent) die zich specialiseert in de consumentenpsychologie, maar een deel van de waarheid: “Het is bewezen – en supermarkten en fabrikanten weten dat ook – dat wie grotere voorraden inslaat, daar ook meer van verbruikt en dus toch sneller terug naar de winkel moet. Volumekortingen zwengelen de consumptie aan. Dat effect heb je niet bij een korting van bijvoorbeeld 2 euro op een afwasmiddel. Als consument ben je blij met de directe winst, maar daarom ga je nog geen tweede fles kopen of een extra scheutje in het water gieten.”