“Krantenman is geen politieman”
Dat er wel degelijk een probleem is, tonen de cijfers aan: in 2011 verkochten liefst 541 van de 1.430 handelaars die dat jaar gecontroleerd werden, krasbiljetten en andere loterijproducten aan minderjarigen. Hoewel dat een serieuze verbetering was tegenover 2007 – toen negeerden nog 9 op de 10 handelaars dat verkoopverbod – ging toch nog altijd één op de drie in de fout.
“Wij hebben niets tegen het verkoopverbod aan minderjarigen”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, “maar we vinden het niet kunnen dat de handelaar politieagent moet spelen.” Het NSZ heeft naar eigen zeggen wel de belofte gekregen dat de Nationale Loterij dit keer minderjarigen inzet die er écht -18 uitzien. Dat was vorig jaar niet het geval, tot grote ergernis van de betrapte handelaars.
“Voor de handelaar was het toen verre van duidelijk of hij te maken had met een minderjarige, praktijken die volgens ons veel weg hebben van uitlokking. We hopen dat de Loterij het spel dit keer eerlijk speelt, want anders steekt er gegarandeerd een nieuwe klachtenregen op zoals vorig jaar“, aldus nog de NSZ-voorzitster.
Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden
Hoewel de Nationale Loterij dit keer alle krantenwinkels vooraf een brief stuurde om de controlecampagne aan te kondigen en ondanks een mildering van de boetes – onder druk van de zelfstandigenorganisaties – richt het NSZ zijn pijlen opnieuw op de Nationale Loterij, die door de zelfstandigenorganisatie ei zo na beschuldigd wordt van hypocrisie.
“Die laatste (de Nationale Loterij, nvdr.) zou beter geen krasbiljetten meer lanceren die vooral jongeren aanspreken. Ik denk dan aan krasbiljetten zoals er al geweest zijn rond de populaire danceformatie Milk Inc., maar evengoed rond Kuifje, Bling Bling, The Sound of Cash, vertederende huisdieren en binnenkort ook voetbal. Stuk voor stuk onderwerpen die vooral jongeren aanspreken”, zegt Christine Mattheeuws. Het NSZ vindt het “vreemd dat de Loterij enerzijds controleert of krantenwinkels geen producten verkopen aan jongeren, maar tegelijk wel doodleuk blijft uitpakken met producten specifiek gericht op die leeftijdscategorie.”
Overtreders betalen sensibiliseringscampagne
In een eerste reactie spreekt de Loterij deze suggestie tegen: “Wij moeten een alternatief bieden voor populaire spelletjes zoals online poker. Dat kan enkel door producten op de markt te brengen die zich in hun leefwereld situeren, bijvoorbeeld die krasbiljetten van Milk Inc. Dat we daarmee vooral minderjarigen aanspreken, klopt niet. De fans van Milk Inc. zijn doorgaans ouder dan 18.’
Samen met de controles start de Loterij vanaf vandaag ook met een sensibiliseringscampagne. “Daarmee willen we duidelijk maken dat onze producten niet voor minderjarigen bedoeld zijn. De campagne wordt gefinancierd met het geld dat we vorig jaar vorderden bij handelaars die in de fout gingen.”