Juridische problemen
Het reisbureaudecreet was in 2007 opgesteld ter bescherming van de consument, maar het zorgde ook voor juridische problemen rond reiscadeaubonnen, reisbemiddelaars en non-profitorganisaties die zelf reizen organiseerden. Aangezien zij geen vergunning hadden, werden ze om de haverklap aangeklaagd. Kwatongen beweren dan ook dat de afschaffing er komt op maat van verzuilde bewegingen als het christelijke OKRA.
Het decreet wordt nu aangepast om deze onduidelijkheden weg te werken: ‘reisgerelateerde websites’ worden nu niet meer beschouwd als reisbureaus en organisaties die samenwerken met reisbureaus zijn niet meer in overtreding. Daar moeten ook socio-culturele organisaties van kunnen profiteren.
Zelfregulering reissector dringt zich op
De reisbureausector krijgt nu tijd tot 1 januari 2014 om een vorm van zelfregulatie op te zetten. CD&V-parlementslid Karin Brouwers stelt voor dat dit kan gebeuren door het ontwikkelen van een keurmerk voor reisagenten rond hun specialiteit of hun opleiding. Brouwers bezweert ook dat de bescherming van de consument met het nieuwe decreet niet in gevaar komt, aangezien de federale reiscontractenwet die van kracht blijft.
Eerder oordeelde de rechter dat Thomas Cook zijn travelboxen niet meer mocht verkopen buiten de erkende reisbureaus. Deze uitspraak bracht ook de activiteiten van cadeauchequeaanbieders Bongo en Vivabox in gevaar. Zij hoeven nu echter niet meer te vrezen en mogen hun cadeaucheques blijven verkopen zonder vergunning.