Als het van minister Henk Kamp van Economische Zaken afhangt, wordt Unilever binnenkort een volledig Nederlands bedrijf. Dat heeft hij gezegd naar aanleiding van de mededeling dat Unilever af wil van de dubbele Brits-Nederlandse nationaliteit.
Getouwtrek
Al sinds zijn ontstaan in 1930, door een fusie van MargarineUnie en het Britse Lever Brothers, heeft Unilever hoofdkantoren in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Het bedrijf denkt er nu echter aan om die juridische structuur op te geven, omdat die het moeilijk maakt om een aantal veranderingen binnen het bedrijf door te voeren.
Minister Kamp heeft in een interview met BNR laten verstaan dat hij hoopt dat Unilever nu een volledig Nederlands bedrijf wordt. Hij zegt dat er op dat vlak al gesprekken gevoerd zijn met CEO Paul Polman. “Ook de minister-president spreekt met hem. Het is denkbaar dat het een Brits bedrijf wordt. Maar het is ook denkbaar dat het een Nederlands bedrijf wordt”, aldus Kamp.
Volgens de minister is het grootste voordeel van Nederland ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk dat het land deel uitmaakt van de Europese Unie, terwijl dat binnenkort voor het Verenigd Koninkrijk niet meer het geval is. Langs de andere kant kan Unilever wel profiteren van het lagere pond, als het besluit om in het Verenigd Koninkrijk te blijven.
Aan de andere kant van de Noordzee zullen ze ongetwijfeld alles in het werk stellen om Unilever aan boord te houden. Voor de Britse eerste minister Theresa May zou het vertrek van het bedrijf immers een zware klap zijn, vlak nadat ze de procedure voor het vertrek uit de Europese Unie in gang zette.