Comeos, Engie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan samenwerken om de uitstoot van CO2 in de retailsector met 120.000 ton te verlagen. Daarvoor gaan ze zonne-energie en energie-efficiëntie promoten bij bedrijven in de sector.
Zonnepanelen op winkeldaken
“Geïnspireerd door de middelen die het Brussels Gewest heeft voorzien, engageert de handelssector zich sterk in de energietransitie en wenst het zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. De sector heeft Engie als partner gekozen om zich hierin te laten adviseren en te begeleiden. Hun samenwerking heeft als doel zonne-energie alsook de meest adequate oplossingen inzake energie-efficiëntie onder de leden van Comeos te promoten”, staat te lezen in een persbericht.
Voor het aanleggen van de zonnepanelen wordt gedacht aan de daken van de winkels die zijn aangesloten bij Comeos. Die 2.800 winkels hebben samen een oppervlakte van 350 hectare ter beschikking, goed voor een capaciteit van 300 tot 350 MWp. Op het dak van Decathlon in Evere liggen er zo al 10.000 m² aan zonnepanelen.
“Onze winkels hebben een groot dakoppervlakte en zijn dus bijzonder geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. Indien we het geheel van deze capaciteit in Brussel zouden benutten bijvoorbeeld, dan kunnen we het equivalent produceren van het elektrisch verbruik van alle huishoudens in Watermaal-Bosvoorde”, aldus Dominique Michel, CEO van Comeos.
85.000 gezinnen
Als de verschillende partijen in hun opzet slagen, dan betekent dat een energieproductie die gelijk is aan het verbruik van ongeveer 85.000 gezinnen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil tegen 2025 zijn CO2-uitstoot met 30% terugdringen en mikt op een verdubbeling van de productie van hernieuwbare energie tegen 2020.
“De productie van zonne-energie is niet enkel een voordeel voor ons milieu en het behoud van ons klimaat, maar ook een echte opportuniteit voor de economie. Ik ben enorm blij om vast te stellen dat de retailsector op basis van de middelen die ontwikkeld werden door het Gewest, de gelegenheid heeft aangegrepen om echte besparingen te realiseren op de energiefactuur en tegelijkertijd haar ecologische voetafdruk te verkleinen,” verklaart Brussels Minister van Milieu Céline Fremault.