28.000 m² “funshopping”
Volgens schepen Anne Wouters-Cuypers heeft het gemeentebestuur de aanvraag van 34.000 m² afgezwakt tot 28.000 m². “Het zijn vooral voedingswinkels en diensten die wegvallen“, zegt ze aan De redactie. Er is bewust gekozen voor funshopping, kledingwinkels en handelszaken met luxeproducten, zodat de bezoekers langer in het winkelcentrum blijven en de verkeersoverlast beheersbaar blijft.
Dat Be-Mine zijn ambitieuze plannen zou moeten dimmen, werd half mei al duidelijk in de commissie Economie van het Vlaams parlement. Daar bleek al dat het project indruiste tegen de winkelnota van de Vlaamse regering. Bovendien had ook het Nationaal sociaal-economisch comité van de distributie het Beringse schepencollege negatief geadviseerd.
Patrick Butteneers van Unizo-Limburg kondigt alvast aan in beroep te gaan tegen de vergunning van het schepencollege: “Het winkelcomplex blijft te groot en zal veel kleine ondernemers over de kop doen gaan”, vreest de zelfstandigenorganisatie.
Masterplan voor 31,5 hectare
Het geplande shoppingcenter maakt deel uit van een herbestemmingsplan van de Beringse mijnterreinen. Met Be-Mine krijgt Beringen-Mijn op 31,5 hectare onder andere 500 nieuwe woongelegenheden. Daarnaast is het prestigieuze project goed voor 630 nieuwe jobs door de creatie van onder meer winkels, horeca, een museum en een hotel. De bouw verloopt in fases en zal 10 jaar in beslag nemen. Met het masterplan van Democo, Groep Van Roey en de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) is een totaal investeringsbedrag van 172,5 miljoen euro gemoeid.
Stijn Bijnens, directeur van de LRM, had eerder al gezegd te vrezen dat een afgeslankt winkelcentrum het totaalproject in het gedrang kan brengen. De privé betaalt immers mee aan de restauratie van 100.000 m² mijngebouwen; alleen al de renovatie van het dak van de kolenwasserij kost 30 miljoen euro.