Belgische gezinnen hebben vorig jaar 121 miljoen euro bespaard dankzij de kortingsbon, heeft HighCo Data Benelux berekend. Dat is een stijging met 17,5% tegenover 2015. Nergens anders in Europa zijn kortingsbonnen zo gegeerd.
Grotere kortingen
In 2016 heeft elke Belg gemiddeld 6,8 kortingsbonnen gebruikt, heel wat meer dan de gemiddelde Franse consument (4,9 bonnen) en al helemaal meer dan de Nederlander, die gewoon géén coupons gebruikt. HighCo Data verwerkte vorig jaar 78 miljoen bonnen die Belgische consumenten indienden bij de handel (+6,6%). In totaal hebben de gezinnen zo bijna 20% meer bespaard, een vooruitgang is te danken aan een opmerkelijke stijging van de gemiddelde kortingswaarde op de coupon: merken geven dus grotere kortingen.
Het aantal promotieacties steeg in 2016 flink naar een totaal van 25.000 acties. De voedingsindustrie was het actiefst, met een aandeel van 79% (tegenover 75% in 2015). Opvallend is de stijging in het gebruik van kortingsbonnen op dranken, meldt HighCo Data.
E-coupon populairder
Ook de populariteit van de e-coupon blijft toenemen: het aantal afgeprinte e-coupons is op twee jaar tijd met liefst 75% gestegen naar 3,8 miljoen. Fabrikanten laten zich steeds meer verleiden door digitale oplossingen voor promoties :vooral bij Colruyt stijgt de digitale activiteit (+11 procentpunten). Colruyt is overigens al enkele jaren op rij de retailer die het grootste aantal e-coupons ontvangt.
Het aantal cashbacks (artikelen die geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald na aankoop) lag 3% hoger dan in 2015. De terugbetaalde som bedroeg gemiddeld 9,2 euro per deelname (+7%). Vooral de health & beauty sector investeert in dit type acties. Algemeen stelt HighCo Data vast dat meer acties de vorm hebben van wedstrijden en online spelletjes.