Franse weg naar bijna-failliet
Na een desastreus afgelopen Frans avontuur timmert Olivier Strelli sinds eind 2010 aan de – moeizame – weg terug. Middels een grondig reorganisatieplan onder gerechtelijke bescherming plooide het bedrijf – waar vandaag nog altijd 65 mensen werken – zich terug op zijn thuismarkt.
“Begin 2012 waren alle tekenen voor de herlancering nog gunstig, maar nieuwe structurele factoren hebben deze brutaal geremd”, staat er te lezen in een persbericht dat het management van de NV Nissim zélf de wereld instuurde. Zo wilde het komaf te maken met de aanhoudende geruchten als zou Olivier Strelli het faillissement aanvragen.
“Nog niet failliet”
Van een faillissement is echter “vandaag nog geen sprake”, stelt woordvoerder Audrey Verhulst met klem. Wel heeft “het bedrijf zich in februari aangemeld bij de Rechtbank van Koophandel van Brussel voor een overdracht van vennootschap onder gerechtelijk gezag.” Dat is een procedure onder de nieuwe Wet op de Continuïteit van de Onderneming, waarbij de voortzetting van de bedrijfsactiviteiten voorrang krijgt op de terugbetaling van de schuldeisers. Door de belangrijkste activiteiten over te brengen in een nieuwe juridische entiteit, hoopt Olivier Nissim op een doorstart voor de groep.
Eerst moeten wel “heel wat partijen, banken en advocaten, instemmen met de oplossing die we voorstellen. Dan moet de handelsrechter ook nog akkoord gaan. Hoe de procedure ook afloopt, als merk zal Olivier Strelli zeker niet verdwijnen, al was het maar dankzij de verschillende licenties voor bijvoorbeeld schoenen, horloges of beddengoed”.
Zoveelse Belgisch mode-icoon in de penarie
Olivier Strelli is niet de eerste – en wellicht ook niet de laatste – modegroep die er het bijltje dreigt bij neer te leggen. Eerder stapte ook al hoedenmaker Christophe Coppens uit de modebusiness, vroeg Walter van Beirendonck het faillissement aan, ontsnapte Nicky Vankets ternauwernood aan een faillissement dankzij een fikse kapitaalverhoging met kwijtschelding van schulden en wist Mais il est où le Soleil pas een overnemer te vinden nadat het in februari de boeken had moeten neerleggen.