Tegen overlast en verkeersonveiligheid
Het Antwerpse voorstel om in nachtwinkels geen verkoop van alcoholische dranken te verkopen gaat voor Tommelein nog niet ver genoeg: hij wil dat verbod uitbreiden naar heel België, en naar snelwegshops.Tegen dat laatste komt erg weinig protest, tegen dat eerste des te meer.
Tommelein zelf ziet niets dan voordelen: niet alleen moet het verbod zorgen voor “minder overlast”, bovendien zouden er dan minder jongeren dronken de auto instappen. Daarnaast krijgt ook de horeca een welverdiend duwtje in de rug: het cafébezoek loopt in België al even behoorlijk terug.
“Plat populisme”
Dat zo’n verbod niet meteen erg liberaal is, is nog maar het minste van de zorgen voor de zelfstandigenorganisaties. De bewering dat het wetsvoorstel ook maar iets met verkeersveiligheid te maken heeft, is “plat populisme”, vindt handelsfederatie Comeos. Zeker Tommeleins bewering dat ‘Wie ’s nachts wil drinken, maar op café moet gaan’ valt daar erg slecht – alsof er niemand met de auto naar een café gaat.
Comeos wijst er bij monde van gedelegeerd bestuurder Dominique Michel op dat er voor de genoemde problemen andere oplossingen zijn: “Als er overlast is, moet de overheid ingrijpen en als mensen stomdronken achter het stuur van hun auto kruipen, moeten ze zwaar worden aangepakt – daar zijn heldere regels voor. Wie zich niet aan die regels kan houden, moet boeten – letterlijk en figuurlijk.”
De handelsfederatie vindt dan ook dat Tommelein vooral “goedkoop scoort op de rug van handelaars, om zich populair te maken bij zijn horeca-kiezers” en beschuldigt de senator zelfs van discriminatie. Naar analogie met het rookverbod zal “uiteindelijk nergens meer alcohol verkocht mogen worden”, vreest Michel.
“Bonafide nachtwinkels beschermen”
Unizo neemt een genuanceerder standpunt in en neemt enkel de “bonafide nachtwinkels” uitdrukkelijk in bescherming. Die bieden de consument een meerwaarde, en om die meerwaarde te kunnen bieden is alcoholverkoop essentieel, klinkt het bij directeur distributie Luc Ardies.
Wel geeft de organisatie toe dat er iets moet gebeuren, maar vindt een uitbatingsvergunning nuttiger dan “paniekreacties” als dit “losse initiatief”. Unizo wil immers nachtwinkels die in orde zijn met alle regels belonen, maar vreest ervoor dat een totaal verbod op alcoholverkoop, zonder onderscheid, vooral de bonafide zaken zwaar gaat treffen.