25 rode kaarten
Colruyt voert duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Vorig jaar investeerde de groep ruim 90.000 euro in sociale controles bij 123 van de 248 niet-Europese leveranciers bij wie de groep in 2011 rechtstreeks producten kocht, dat zijn er 23 meer dan in 2010. Van hen kregen er 97 voor het eerst de auditeurs over de vloer, bij 26 ging het om een herhalingsbezoek.
Veertien leveranciers weigerden een eerste audit en bij nog eens elf fabrikanten bleken de arbeidsomstandigheden geenszins aan de normen te voldoen. Daarom heeft Colruyt de samenwerking met die 25 bedrijven meteen stopgezet. Ook vorig jaar al wees Colruyt 27 Aziatische fabrikanten de deur.
Te weinig sociale vooruitgang
De meeste fabrikanten die al voor de tweede keer auditeurs op bezoek kregen, bleken effectief inspanningen te leveren om de werkomstandigheden van hun medewerkers te verbeteren. Vooral in China moeten flink wat arbeiders echter heel wat extra overuren presteren, vaak onderbetaald of zelfs helemaal niet betaald. De groep roept alle partijen in de handelsketting, inclusief de plaatselijke overheden, dan ook op bijkomende inspanningen te leveren.
Colruyt schakelt voor zijn audits internationaal erkende bureaus in, die nagaan in hoeverre de fabrieken de lokale wetgeving en de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO respecteren inzake kinderarbeid, werktijden, lonen, veiligheid en gezondheid.
De groep kondigt meteen aan ook dit jaar bijna 70.000 euro te zullen investeren in 90 eerste controles en 29 opvolgingsaudits. Alle nieuwe kandidaat-leveranciers worden sowieso doorgelicht alvorens een eerste order te ontvangen. Voorts staan ook nog een twintigtal milieu-audits op het programma.