Vanaf vandaag moeten voorverpakte voedingsmiddelen verplicht de voedingswaarde van het product weergeven op het etiket. Consumenten moeten zo de voedingswaarden van verschillende producten beter kunnen vergelijken.
Meer inzicht voor consument
Op elke verpakking moet voortaan een tabel staan, met daarin informatie over de calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waaronder de suikers), eiwitten en het zout die het product bevat. Daarnaast kunnen voedingsbedrijven ook beslissen om vrijwillig extra informatie te geven over andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
Het doel van de verplichte etikettering is om de consument meer inzicht te geven in wat de producten bevatten. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en de FOD Volksgezondheid lanceren vandaag ook een video om consumenten te tonen hoe ze het etiket moeten interpreteren.
“Net als met het Convenant Evenwichtige Voeding, dat we recent ondertekenden met de Minister van Volksgezondheid, investeert de voedingsindustrie hier samen met belangrijke partners om consumenten richting een evenwichtiger voedingspatroon te helpen”, aldus Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA.
De verplichte etikettering is het laatste onderdeel van de FIC-verordening (Food Information to Consumers), de Europese wetgeving die stelt dat de consument voldoende informatie moet krijgen over zijn voedingsmiddelen, om zo meer transparantie te creëren.