Het is een gekend fenomeen, sausflessen waarbij het bijna onmogelijk is om de laatste restjes uit de fles te krijgen. Binnenkort komt daar mogelijk verandering in, want wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontdekt die dat probleem moet oplossen.
Olie tussen fles en saus
Het zijn wetenschappers van MIT in Massachusetts die al meer dan tien jaar onderzoek voeren naar het gladde oppervlak van materialen en grondstoffen. Sinds kort worden hun ontdekkingen ook ingezet voor de coating van flacons, tubes en flessen. Die coating, die de naam LiquiGlide kreeg, legt een laagje tussen de vloeistof en de fles, waardoor die eenvoudiger naar buiten kan lopen. Zo moet er niet meer hardhandig op de onderkant van de fles geklopt worden, om het laatste restje er uit te krijgen.
Bij de coating wordt gebruik gemaakt van een laagje olie tussen de fles en de vloeistof. “Onze grootste zorg daarbij was, dat de olieachtige vloeistof zich zou vermengen met de inhoud van de fles en zo mee naar buiten zou stromen”, zeggen de onderzoekers. Daarom wordt er gebruik gemaakt van olie die sowieso al in de producten voorkomt. “Hierdoor kunnen onze coatings op heel wat verschillende manieren toegepast worden.”