Een onderzoek van de Universiteit van Leicester in het Verenigd Koninkrijk heeft aangetoond dat er bij verpakte sla een verhoogd risico is op voedselvergiftiging. Bepaalde bacteriën zouden immers beter gedijen in de plastic verpakkingen.
Op dag van aankoop gebruiken
De onderzoekers zeggen dat ze geschokt zijn over de manier waarop bacteriën gedijen in de verpakkingen, zelfs in de koelkast. Ze raden daarom aan om de verpakte sla te gebruiken op de dag van aankoop.
Dat er op sla bacteriën gevonden worden is geen verrassing, maar de hele zaak wordt erger gemaakt door de plastic verpakking. Die zijn vaak vochtig om de slag knapperig en vers te houden. Samen met de nutriënten die vrijkomen bij het versnijden van de sla, is dat de perfecte broedplaats voor bacteriën, zoals salmonella, wat de kans op een voedselvergiftiging verhoogt. In de studie werd aangetoond dat 100 salmonellabacteriën in een tijdspanne van vijf dagen groeiden tot een aantal van 100.000, meer dan genoeg om een mens te besmetten.