Uit een onderzoek van het Britse tv-programma Panorama blijkt dat Syrische kinderen op de vlucht in Turkije zijn ingezet om kleding te maken voor Marks & Spencer en Asos. Ook volwassen vluchtelingen werkten illegaal in de textielindustrie.
‘Tolereren dit niet”
Naast Marks & Spencer en Asos worden ook Zara en Mango genoemd in het onderzoek van Panorama. Nochtans beweren de vier bedrijven dat ze hun leveranciers nauwgezet in de gaten houden en dat ze dit soort praktijken niet tolereren. Marks & Spencer voegt er zelfs aan toe dat er bij een eerder onderzoek in de fabrieken geen problemen waren vastgesteld.
Een woordvoerder van M&S heeft al gesteld dat de vaststellingen van de BBC ‘heel ernstig’ en ‘onaanvaardbaar’ zijn. “We tolereren dit soort inbreuken op onze regels niet en we zullen dan ook alles doen om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt”, aldus de woordvoerder aan de BBC. Het biedt ook meteen een legale baan aan voor elke volwassen Syriër die illegaal aan de slag was in Turkije.
Hongerloon
Asos geeft dan weer toe dat het bij een eerdere inspectie zelf ook al elf volwassen Syriërs en drie kinderen aan het werk had gezien. Asos wil die nu financieel ondersteunen. In een andere fabriek werd kleding geproduceerd voor Zara en Mango. Daar werden geen kinderen aangetroffen, maar wel volwassen Syrische vluchtelingen. Zara stelt dat het die vaststellingen al had gedaan voor Panorama en dat de fabriek tot december had gekregen om alles op te lossen.
De vluchtelingen werken in de fabrieken voor een hongerloon en vaak meer dan 12 uur per dag. Bovendien komen ze daarbij vaak in contact met gevaarlijke chemicaliën.