Volgens één op twee consumenten is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen van voeding de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling. Veel voedsel belandt in de vuilnisbak terwijl het nog perfect eetbaar is.
THT versus TGT
Dat komt doordat één op vier consumenten het verschil niet kent tussen “Tenminste Houdbaar Tot” (THT) en “Te Gebruiken Tot” (TGT), zo blijkt uit een bevraging van 300 consumenten door verpakkingsproducent Tetra Pak. De enquête vond plaats in het kader van de campagne THTWegErmee, waarmee Tetra Pak consumenten wil informeren en sensibiliseren om voedselverspilling tegen te gaan.
Eén op vier consumenten gooit vlees, vis en eieren weg voor of op de vervaldag (TGT) zonder te kijken, ruiken of proeven of het nog verantwoord is om het product te eten. Eén op vier gooit zuivelproducten meteen of één à twee dagen na de THT-datum weg, en één op drie doet hetzelfde met vruchtensappen.
Kwaliteit gegarandeerd
Om de verwarring rond houdbaarheidsdata aan te pakken, vroeg Tetra Pak aan voedingsexperten om een mogelijk betere term voor THT te bedenken. De beste voorstellen werden voorgelegd aan de consumenten. “Kwaliteit gegarandeerd tot” wint met 30% van de stemmen. Deze term verduidelijkt dat producten vaak nog perfect eetbaar zijn na het verstrijken van de THT-datum.
Opvallend is dat twee op drie consumenten bij vervanging van de term THT minder voedsel zouden weggooien. 56% zou minder bang zijn om ziek te worden door producten waarvan de houdbaarheidsdatum bereikt is, en 57% zou bij invoering van een nieuwe term vaker kijken, proeven of ruiken voor ze voedingsmiddelen weggooien.
De consument ziet nog andere mogelijkheden om bewuster om te gaan met voeding en houdbaarheidsdata: informatie over bewaring en houdbaarheid op de verpakking (77%), het gebruik van visuele symbolen die de termen THT en TGT verduidelijken (54%) of informatie in de rekken van de supermarkt (33%).