De Belgische voedingssector wil samen met de regering werk maken van verbeterde voeding. Daarbij stelt ze als doel om de calorie-inname van de Belg met 5% terug te dringen, door de hoeveelheid vet of suikers terug te dringen.
Volgend jaar eerste evaluatie
Het plan-van-aanpak werd per productcategorie ontwikkeld door FEVIA, Comeos en de verschillende betrokken sectoren, in samenspraak met de FOD Volksgezondheid. De doelstelling is in vergelijking met 2012 de calorie-inname met vijf procent terug te dringen en waar mogelijk de samenstelling van producten te verbeteren.
Volgend jaar wordt er al een eerste evaluatie gemaakt van de afgelopen vijf jaren. Afhankelijk van die evaluatie zullen er nieuwe doelstellingen gesteld worden voor 2020. “Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen als het om gezonde, evenwichtige voeding gaat: elke burger maar ook de overheid en de industrie. Ik dank de Belgische voedingssector voor hun engagement. Dit convenant is een belangrijke stap voor ons algemeen plan van aanpak dat we samen met de deelstaten uitwerken”, aldus minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, aan Belga.
Doelstellingen per productcategorie
Daarbij werden voor verschillende productcategorieën ook verschillende doelstellingen neergeschreven. Zo moet de suikerinhoud in frisdranken tegen 2020 met 10% dalen, terwijl er bij ontbijtgranen wordt gemikt op 4% minder suikers, 5% meer vezels en 8,5% meer volkoren. Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van kleinere porties.
De eerste onderhandelingen van het akkoord dateren al van 2012. In 2009 werd ook al een akkoord gesloten rond de vermindering van het zoutgehalte in voeding. Daardoor is de consumptie van zout sindsdien al met 10% gedaald.