De ambachtelijke Franse bakker Poilâne opende vorige week een winkel met atelier in Wijnegem, op honderd meter van de nieuwe versmarkt CRU. Poilâne heeft ook drie bakkerijen in Parijs en twee in Londen.
Houtgestookte oven
Poilâne vervaardigt brood op de aloude Franse wijze, met op steen gemalen bloem, een natuurlijke gisting door middel van zuurdesem en bakt in een houtgestookte oven. Het recept van dit brood bleef ongewijzigd sinds de opening van de eerste bakkerij in het hartje van Saint-Germain des Prés te Parijs, in 1932.
Vandaag wordt het familiebedrijf geleid door Apollonia Poilâne, de kleindochter van de oprichter. Poilâne stelt in totaal 180 personen te werk en maakt een omzet van 13,2 miljoen euro. Elke dag worden er 5.000 tot 8.000 ronde broden met de hand gevormd en in de houtoven gebakken. Een deel is bestemd voor de export naar een veertigtal landen wereldwijd. In België was het brood van Poilâne al te koop bij kaasmeester Van Tricht en bij Rob (Woluwe).
De eerste bakkerij van Poilâne in ons land opende op woensdag 25 mei op de Kanaalsite van de familie Vervoordt in Wijnegem. De zaak zal geopend zijn van dinsdag tot zaterdag van 6u30 tot 19u en op zondag van 7u30 tot 13u30.