Diefstal als statement
De hele zaak gaat terug tot 22 maart 2010, toen de 51-jarige De Geynst twee zakken muffins uit de afvalcontainer van de supermarkt haalde. Hij haalde wel vaker weggegooid voedsel uit de container, eerst omdat hij honger had, vervolgens om uit te delen aan hongerigen en tot slot als protest tegen de verspilling van voedsel door supermarkten.
Omdat hij zich op 22 maart had verzet tegen het winkelpersoneel dat hem op heterdaad betrapte, moest hij voor de correctionele rechtbank in Dendermonde verschijnen wegens “diefstal met geweld”. Het kwam hem op zes maanden met uitstel te staan.
Vrijspraak wegens twijfel
De rechter in beroep ziet dat nu anders: volgens het hof had De Geynst al zeven jaar de toelating om voedsel uit de container te halen. Daarna mocht dat een tijdje weer niet, omdat de supermarkt hem ervan verdacht de spullen te verkopen. Uiteindelijk mocht het dan weer wel… Kortom, zo oordeelt het hof van beroep, de situatie was voor De Geynst allesbehalve duidelijk en bedrieglijk opzet is er niet mee gemoeid. Bijgevolg sprak de rechter hem op basis van die twijfel vrij, tot grote opluchting van ‘Muffinman’ zelf en onder luid applaus van een honderdtal sympathisanten in de zaal.
Toch is er wel degelijk sprake van diefstal, zegt het hof uitdrukkelijk: de container stond op privéterrein, dus etensresten uit zo’n container halen zonder toestemming van de eigenaar of de uitbater is een duidelijk geval van diefstal. “Het afval blijft eigendom (van de supermarkt) tot het opgehaald is door de afvaldienst. De eigenaar heeft de producten niet vrijwillig prijsgegeven, want de container stond aan de achterkant van de supermarkt op een parking op privéterrein.”
“Een fout signaal van het hof”
Handelsfederatie Comeos is “bijzonder teleurgesteld” in de uitspraak van het hof, en noemt het een “fout signaal”. Topman Dominique Michel vond het vooral erg dat De Geynst “het voedsel verder verdeelde en daarmee de gezondheid van anderen op het spel zette.”
Comeos houdt vol dat etenswaar, waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is, “onveilig is” en “vernietigd moet worden”. De federatie wijst met een beschuldigende vinger naar de wetgever en verwijt ook de Voedselbanken zelf “niet in staat te zijn de overschotten allemaal op te pikken.”
(Update door Maarten Reul)