Handelaars en horecazaken leden op de dag van de terreuraanslagen in Brussel gemiddeld 35% omzetverlies, beweren Unizo en Horeca Vlaanderen. Die toestand zou overigens nog altijd niet helemaal genormaliseerd zijn.
Gevolgen tot ver buiten Brussel voelbaar
“Dat Brusselse ondernemers gevolgen ondervinden, is evident. Zij hebben het sowieso al moeilijk sinds de lockdown in november. Maar de gevolgen deinen verder uit dan onze hoofdstad. Ondernemers van de Kust tot in Maaseik voelen de impact. En dat in verschillende sectoren en over een lange periode”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.
Het hardst getroffen zijn de kunststeden, die een groot deel van hun inkomsten halen uit buitenlandse toeristen. Ook ondernemers in de Kempen, het Meetjesland of de Westhoek melden dat ze een grote impact ondervinden: zo beweert een derde van de West-Vlaamse ondernemers schade te hebben geleden op 22 maart zelf. In Antwerpen gaat dat over een vijfde van de ondernemers, in Limburg was de impact het kleinst met één op de tien ondernemers.
De impact op de horeca blijkt iets groter dan op de rest van de handel: zo geven zeven op de tien horeca-uitbaters aan economische schade te hebben geleden, terwijl dat er in de retail zes op de tien zijn. Bijna de helft van de horeca-uitbaters verwacht ook de komende maanden nog omzetverlies, terwijl dat algemeen vier op de tien is.