1. Hongkong
2. Ierland
3. Singapore
4. België
5. Zweden
6. Denemarken
7. Nederland
8. Zwitserland
9. Finland
10. Hongarije
België twee banken vooruit
Met zijn globaliseringsindex meet Ernst & Young de openheid van de 60 grootste economieën ter wereld op het vlak van handel, kapitaalbewegingen, technologie, buitenlandse werknemers en culturele integratie. Ons land gaat voor al die criteria vooruit, ondermeer omdat ons land vorig jaar een aantal grote investeringen aantrok. Alleen qua culturele integratie scoren we minder goed, al blijven we boven het gemiddelde van alle gescreende landen.
“België scoort traditioneel sterk in de globaliseringsindex”, zegt Rudi Braes, managing partner van E&Y België, “en dat is ook logisch gezien de grootte van ons land en het belang van de export en buitenlandse investeringen in België voor onze welvaart en economie. Dit betekent echter ook dat de economische vooruitzichten voor ons land erg afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in de wereld.”
Helft van de bedrijfsleiders ziet recessie opdoemen
Zoals wel vaker heeft de studie goed en slechts nieuws. Het goede is dat de grootste economieën, na een dieptepunt in 2009, toch weer verder blijven globaliseren. De helft van de 1000 ondervraagde bedrijfsleiders gelooft echter wel dat de economie eind 2012 opnieuw in een recessie sukkelt. “Slecht nieuws voor een kleine, open economie als de Belgische, aangezien deze sterk afhankelijk is van macro-economische ontwikkelingen waarop ze weinig tot geen vat heeft”, aldus nog E&Y.
Opvallend: 46% van de deelnemers gelooft dat China een dramatische economische terugval zal kennen in de komende vijf jaar en één derde denkt hetzelfde over India en Brazilië. Overigens vreest liefst 90% van de respondenten een toename van het protectionisme: “Het moeilijke economische klimaat en de torenhoge overheidsschulden verhogen de druk op de politieke leiders om te kiezen voor een protectionistische aanpak”, aldus nog Rudi Braes.
Ander operationeel model voor groeilanden
Driekwart van de bevraagde bedrijfsleiders lonkt nog altijd naar de opkomende landen om te groeien. De manier waarop verandert wel: de concurrentie komt meer en meer van spelers uit die lokale markten zelf. Het is dus “niet langer voldoende om aanwezig te zijn in groeilanden met gestandaardiseerde globale processen”, maar het wordt steeds belangrijker om “het juiste evenwicht te vinden tussen lokale kennis en globale coördinatie”, waarschuwt Ernst & Young.