Lichte omzetplus dankzij prijsstijgingen
Literaire fictie: +3,4%
Kinder- en jeugdboeken: -8,2%
Strips: -3,2%
In 2011 gingen in Vlaanderen 16.143.000 boeken over de toonbank, educatieve en wetenschappelijke boeken niet meegerekend. De sector realiseerde zo een omzet van om en bij de 211 miljoen euro. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal verkochte boeken 1,8%, maar doordat de gemiddelde prijs van een boek zo’n 2,8% steeg, klokt de sector toch af op een lichte omzetstijging (+1%).
“Dit gaat in tegen alle trends in de ons omringende landen”, klinkt het bemoedigend bij Boek.be. “Zo is er bijvoorbeeld in Nederland een omzetdaling van 4,6%”.
Internetverkoop bijna verdubbeld
De internetverkoop van papieren boeken neemt in Vlaanderen intussen 7% van de totale markt voor zijn rekening, dat is bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar. Boek.be en GfK baseren zich naar eigen zeggen op “vrijwel alle internetwinkels in Vlaanderen”: die verkochten vorig jaar voor 14,7 miljoen euro aan boeken.
Die sterke stijging gaat vooral ten nadele van de zelfstandige onafhankelijke boekhandels (-13%), waarvan er vorig jaar een aantal de deuren sloten en de blijvers “gemiddeld minder goede omzetresultaten” neerzetten. Ook de entertainmentstores (à la Free Record Shop), die vorig jaar hun boekenverkoop nog spectaculair zagen stijgen (toen +20%), gaan er nu 1,5% op achteruit, net als de grootwarenhuizen overigens.
Papieren boek blijft veruit het populairst
Het e-bookt is vooralsnog geen groot succes te noemen. Er werden vorig jaar amper 10.717 e-books (legaal) gedownload, dat is nauwelijks 1,3% van de totale boekenmarkt. De Vlaming blijft het papieren boek dus trouw, zoveel is duidelijk.