Bonden leggen schuld bij werkgevers
Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de invoering van nachtarbeid in de e-commerce is mislukt. Dat overleg werd opgestart na de tweede rondetafel over e-commerce bij minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V). Daar hadden de sociale partners zich geëngageerd om tegen eind dit jaar zelf een akkoord uit te werken.
In de sector van het transport, de logistiek en de internationale handel, waar er al langer een sectorakkoord rond nachtwerk bestaat, lopen de onderhandelingen voor de uitbreiding naar e-commerce nog wel, maar voor de distributiesector zijn de gesprekken mislukt. “De vakbonden blijven openstaan voor dialoog rond de problematiek van elektronische handel en nachtwerk maar eisen een duidelijke omkadering op sectorvlak, zodat ontsporingen vermeden kunnen worden. De werkgevers hebben daar een andere kijk op en weigeren elk overleg”, zeggen de bonden LBC, BBTK en VSOA in een gezamenlijk persbericht.
Ze vragen zich af waar de werkgevers naartoe willen. “We weigeren niet te praten, ook niet over nachtwerk, maar dan wel binnen een kader van kwaliteitsvol werk voor de werknemers, een goede combinatie tussen werk en privéleven, vastheid van betrekking en een correcte verloning voor die ongemakkelijke prestaties. Alleen een sectorale omkadering zorgt ervoor dat alle ondernemingen op gelijke voet behandeld worden wat e-commerce betreft.” Maar volgens de bonden vindt Comeos dat er geen sectorkader nodig is en dat alles op het niveau van de onderneming kan worden geregeld.
Kabinet blijft hopen op akkoord
Handelsfederatie Comeos blijft vragende partij om nachtarbeid voor de logistiek binnen online handel mogelijk te maken. “Door het huidige verbod op nachtarbeid wordt de concurrentiepositie van onze handelaars verzwakt”, zegt Dominique Michel, de topman van Comeos.
“We willen nachtwerk mogelijk maken om te vermijden dat er nog meer jobs uit de e-commerce naar het buitenland verhuizen. Op vraag van de Minister van Werk hebben we daarover onderhandelingen opgestart met de sociale partners”, gaat Michel voort. “Er is binnen dat overleg echter geen akkoord bereikt, zodat het dossier nu weer bij de Minister van Werk terechtkomt.” Op de redenen van de mislukking wil Comeos niet dieper ingaan.
Het kabinet van Kris Peeters herhaalt dat vakbonden en werkgevers zich geëngageerd hebben om tegen eind dit jaar een onderhandeld akkoord te hebben. Door bilaterale contacten tussen sociale partners en het kabinet, die momenteel aan de gang zijn, “wil de minister het bereiken van een akkoord mee mogelijk maken”, klinkt het op het kabinet. De komende weken worden daarbij cruciaal.