Geen belastingen op royalties
De actie is met name gericht tegen het gunstige fiscale statuut dat McDonald’s via een ruling met de Luxemburgse overheid kreeg op de royalties, die franchisenemers in Europa en Rusland sinds 2009 aan een Luxemburgs dochterbedrijf van de keten overmaakten voor het gebruik van het merk. Ze diende er immers helemaal geen belastingen op te betalen. Bovendien liet het McDonald’s toe om een deel van de winsten uit andere landen weg te halen, zodat de belastingfactuur daar werd gedrukt.
De argumentatie dat de vrijstelling was gebaseerd op het feit dat McDonald’s in de VS belastingen betaalde, snijdt volgens de Europese onderzoekers geen hout. Op het moment van de toekenning ervan, in 2009, moesten er namelijk ook in de VS geen heffingen worden betaald op de royalties. Volgens Europees commissaris Margrethe Vestager moet het de bedoeling zijn van een dubbelbelastingverdrag tussen landen om een dubbele belasting op dezelfde winsten te vermijden, niet om helemaal niet te worden belast.
Geen primeur
De actie tegen McDonald’s is overigens geen primeur. De Europese Unie veroordeelde Luxemburg al tot het navorderen van 20 miljoen euro bij autoproducent Fiat. Nederland diende een soortgelijke zaak te schikken met koffieverkoper Starbucks. Voorts zijn er de bekende dossiers van Luxemburg-Amazon en Ierland-Apple.
Vorig jaar raakte bekend dat Luxemburg fiscale rulings afsloot met meer dan 340 bedrijven. Er werd dan ook gesproken van LuxLeaks.