Nu het Belgische regeerakkoord de deur openzet naar ruimere openingsuren in de retail, neemt Carrefour zich voor om ook zijn geïntegreerde filialen – hypermarkten en supermarkten – in België op zondag te openen.
Wat doet de concurrentie?
Nu de nieuwe federale regering de verplichte sluitingsdag voor winkels wil afschaffen en de inzet van flexijobbers en studenten wil versoepelen, ziet Carrefour een kans om zijn geïntegreerde filialen ook op zondag te openen. Het gaat om 84 winkels, waarvan 40 hypermarkten. De retailer heeft de vakbonden over die plannen ingelicht, schrijft De Standaard. De vakbonden reageren verrast op het initiatief, maar tonen zich wel bereid om te praten: “Het lichtpuntje is wel dat Carrefour bereid is om dat te regelen via sociaal overleg”, zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond aan de krant.
De vraag is nu hoe de concurrenten zullen reageren. Sinds de beslissing van Delhaize om zijn 128 filialen over te dragen aan zelfstandige ondernemers, die in grote meerderheid ook op zondag openen, is de zondagsopening immers een actueel thema in de foodretail. Zowel Colruyt als Carrefour verliezen marktaandeel aan Delhaize sinds de franchisering van de filialen. Discounters Aldi en Lidl trachten te reageren met weekendpromoties voor vers.
Colruyt heeft zich tot nu toe een koele minnaar getoond van de zondagsopening. Als straks alle supermarkten op zondag open zijn, wint de sector niets, terwijl de kosten wel stijgen. Een verzelfstandiging van de filialen is al helemaal niet aan de orde voor de marktleider. De realiteit is evenwel dat niet openen op zondag een significant concurrentieel nadeel wordt. Vraag is ook of dit nieuwe feit de vastgelopen discussies over de verschillende paritaire comités in de retail weer op gang kan trekken.