“Hoe verder van Brussel, hoe beperkter de schade”
Uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 118 webshops en omnichannelwinkels blijkt dat hun omzet sinds de aanslagen in Parijs met bijna een vijfde (17% om precies te zijn) is gestegen.
De zelfstandigenorganisatie hield ook een gelijkaardige rondvraag bij 223 reguliere winkels uit heel het land. Dat de Brusselse handel de zwaarste klappen krijgt, met een omzetverlies van 35 tot 40%, zal niemand verbazen. Maar ook elders in het land zit de angst er bij de consument blijkbaar in. In grotere steden zoals Gent en Antwerpen bedraagt het omzetverlies respectievelijk 11 en 17%. Enkel in Limburg en West-Vlaanderen bleef de omzet zo goed als stabiel. “Hoe verder van Brussel af, hoe beter de schade meevalt”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
“Periodes als deze, hoe onaangenaam ook, vormen nogmaals een argument voor de kleinhandel om de digitale trein niet te missen”, aldus nog Mattheeuws. In afwachting blijven de handelaars niet bij de pakken zitten: “Sommige slimme ondernemers lanceren nu een ronde om de producten bij de klant te brengen of breiden een bestaande ronde uit. Slim gezien.”
Weekendje “terreurniveau 4” kost handelaars 2.750 euro
Inmiddels probeert ondernemersorganisatie Unizo, die gisteren de bevolking nog opriep om in Brussel te komen winkelen of op restaurant te gaan, de schade te becijferen voor de Brusselse handel en horeca. Bijna één op de vijf zaken sloot de deuren en gemiddeld bedroeg de economische schade tijdens de eerste drie dagen van “terreurniveau 4” zo’n 2.750 euro per winkel. In de 19 gemeenten van het Brussels Gewest zijn er 6.879 horecazaken en 10.345 winkels gevestigd.
Hoeveel het verhoogde terreurniveau de hele economie kost, is nog niet bekend. Economieminister Kris Peeters (CD&V) heeft de FOD Economie alvast gevraagd om de schade in kaar te brengen.