Sterke dollar
“De druk op de prijzen is groot op de speelgoedmarkt”, zegt Geert Gillis, de chef van de verkoopafdeling bij Dreamland aan Knack. “Omdat niemand zijn prijzen verhoogt, verminderen we onze marges.”
De hogere prijzen zijn een gevolg van de sterke positie van de dollar ten opzichte van de euro. De Belgische ketens kopen hun producten immers aan in dollar, waardoor de aankoopprijzen nu hoger zijn.
Volgens Olivier Fieuw, medeoprichter van Fox & Cie, zullen de verkopers die hogere prijzen echter niet volledig doorreken aan de klant. “Jarenlang speelde de evolutie van de Amerikaanse munt in het voordeel van de speelgoedsector. Die heeft reserves aangelegd”, stelt hij.
Voor 40 procent van het speelgoed zou de prijs licht gestegen zijn ten opzichte van 2014, maar voor 60 procent blijft de verkoopprijs ongeveer gelijk, meent Geert Gillis, ondanks een hogere aankoopprijs dus. Vooral bij producten die modegevoelig zijn, zal de prijs stijgen. Het klassieke speelgoed zal minder snel in prijs stijgen, omdat de kosten voor het ontwerp en design al lang zijn afgeschreven.