Zalm wordt sneller oogstrijp
Genetisch gemodificeerde gewassen die in de voedingsindustrie mogen worden gebruikt, waren er al een tijdje. Nu geldt hetzelfde dus ook voor dieren waarop genetisch werd ingegrepen.
Vijf jaar geleden noemde de FDA de genetisch gemanipuleerde zalm, die was gekweekt door AquaBounty-technologie, even veilig als conventionele zalm. Zijn genen waren bijgestuurd om sneller te kunnen groeien. Daartoe werd in de Atlantische zalm een gen van een zalmsoort uit de Pacific ingebracht, waardoor hij nu het jaar rond groeit. Deze zalm heeft maar half zoveel tijd nodig om oogstrijp te worden als zijn soortgenoten.
De gemodificeerde zalm mag nu ook in de voedingsketen worden gebracht. Hij hoeft zelfs geen speciaal label, omdat hij op voedingsgebied dezelfde karakteristieken heeft als zijn niet-gemodificeerde soortgenoot.
Weerstand bij consumenten en warenhuizen
De beslissing stuit op weerstand van groepen die zich kanten tegen genetisch gewijzigde organismen. Diverse warenhuisgroepen lieten eveneens al verstaan de nieuwe zalm niet in hun aanbod op te nemen, waaronder onder meer Kroger en Target.
Volgens topman Ronald Stotish van AquaBounty biedt de technologie de mogelijkheid een hoger rendement uit de visvangst te halen zonder de oceaan leeg te vissen, wat nuttig is als de wereldbevolking blijft stijgen. De vis eet ook maar 1 kg voedsel om zelf 1 kg aan te komen. Voor andere diersoorten ligt de conversie merkelijk lager. Bovendien kan hij dichter bij de afzetmarkt worden gekweekt, zodat er minder transport nodig is.