GiFi is voorlopig gered van de ondergang: de discountketen heeft een akkoord bereikt met de banken. Daar staan wel enkele ingrijpende veranderingen tegenover. De Franse retailer heeft ook enkele winkels in België en is meerderheidsaandeelhouder van Trafic.
Oprichter zwaait af
GiFi krijgt een nieuwe kans van de banken, na maanden van onzekerheid en onderhandelen. Het financieel reddingsplan dat uiteindelijk groen licht kreeg, omvat een kwijtschelding van 470 miljoen euro aan schulden, een borg van 270 miljoen uit de persoonlijke holding van oprichter Philippe Ginestet en een grondige herstructurering onder leiding van een nieuw managementteam.
Ginestet stond 43 jaar aan het roer en legt nu zijn operationele functies neer, maar hij blijft als voorzitter van de raad van toezicht betrokken. Het dagelijks bestuur wordt tijdelijk overgenomen door Philippe Brochard (voormalig directeur van Auchan Frankrijk), bijgestaan door consultancybedrijf AlixPartners. In het voorjaar van 2025 wordt François de Castelnau, een voormalige leidinggevende van GiFi, verwacht als nieuwe CEO.
Strategie: terug naar de kern
Het reddingsplan voorziet ook in een herpositionering: de keten gaat weer voluit voor lage prijzen, een prijspositie die de formule in het verleden steeds meer losliet. Zo zal het aantal producten onder 1 euro worden uitgebreid, in de hoop zo klantenbestand te heroveren van discounters als Action en van Chinese webshops als Temu en Shein. De nieuwe strategie zal zich alvast mogen bewijzen in Tielt-Winge, waar Action en GiFi vanaf eind januari samen te vinden zijn op het retailpark Gouden Kruispunt.
De herstructurering richt zich ook op efficiëntere bedrijfsvoering. Belangrijke aandachtspunten zijn het verbeteren van de IT-systemen, het stroomlijnen van de logistiek en het optimaliseren van de sourcing, voornamelijk in China. Ondanks deze ingrepen zullen de 6.500 banen in de meer dan 630 winkels grotendeels behouden blijven.