Opnieuw draagt Carrefour in Frankrijk tientallen – vaak verlieslatende – hyper- en supermarkten over aan zelfstandige uitbaters, om op die manier de exploitatiekosten te drukken. De vakbonden protesteren.
Achtste golf
Vrijdag publiceerde Carrefour een lijst van 15 hypermarkten en 24 supermarkten die dit jaar overgaan naar zelfstandige uitbaters in Frankrijk. In totaal zijn meer dan 4000 medewerkers betrokken. Het is al de achtste golf van verzelfstandigingen bij de retailer: in totaal maakten sinds 2018 al bijna 350 winkels, waaronder een honderdtal hypermarkten, de stap naar uitbating onder “location-gérance”, meldt LSA.
Dat statuut houdt zowat het midden tussen de uitbating van geïntegreerde filialen en franchising. Carrefour vertrouwt daarbij het beheer van de winkels toe aan huurders-geranten, maar behoudt zelf wel het vastgoed of huurcontract en het handelsfonds. Aan de gerant is het dan om de kosten onder controle te krijgen en weer winstgevend te worden – want vaak is dit een oplossing voor winkels in moeilijkheden.
Dalende personeelskosten
Dankzij een flexibeler kostenstructuur worden de meeste van die winkels inderdaad weer rendabel. Gemiddeld daalt de personeelskost van 12 naar 10% van de omzet. Sinds 2018 moest geen enkele Franse hypermarkt de deuren sluiten. Winkels in location-gérance dragen nu al bij tot zowat de helft van het operationeel resultaat bij Carrefour. Geen wonder dus dat de retailer verder wil op dit ingeslagen pad.
De vakbonden echter tekenen protest aan. Volgens hen gaat het om een vermomde herstructurering, waarbij duizenden medewerkers moeten inleveren op hun loon en op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, ziekteverzekering en vrijwillig werken op zondag. Ze eisen ook dat de retailer maatregelen neemt tegen uitbaters die de werknemersrechten niet respecteren.
In België, waar Carrefour zo’n 90% van zijn supermarkten in franchise uitbaat, is een verzelfstandiging van hypermarkten niet aan de orde, heeft de retailer al meermaals benadrukt.