18.120 euro/jaar voor de machine
Om het probleem van zwerfvuil aan te pakken, overweegt Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) om statiegeld van 25 eurocent per blik of petfles in te voeren. “De knoop is nog niet doorgehakt”, laat het kabinet weten. “De studiefase is net achter de rug. De bevindingen worden nu met alle belangenorganisaties besproken en één van de komende weken zal de beslissing vallen.”
Na eerder verzet van Fedustria en Comeos is nu ook Unizo in actie geschoten. Uit een impactanalyse van de ondernemersorganisatie moet immers blijken dat de investering een (te) zware financiële dobber wordt voor tal van supermarktuitbaters.
“Zo’n statiegeldmachine kost, afhankelijk van de grootte, tussen de 10.000 en 32.000 euro. Maar de winkelier kan dat op pakweg zeven jaar afschrijven, waardoor de kost per jaar op 3.826 euro uitkomt”, zegt directeur Luc Ardies in Het Laatste Nieuws. “De grootste kosten vormen de triage en de interventies van het personeel. En het onderhoud van de machine. Dat mag je toch rekenen op 18.120 euro per jaar.”
+ 17.500 euro aan ‘verloren verkoop’
Een andere kost, die vaak wordt vergeten, is de zogenaamde ‘verloren verkoop’, gaat Ardies voort: “De machine moet ergens in de winkel worden geplaatst. Kleinere supermarkten (750 tot 1.000 m²) hebben vaak geen plaats om die machine te zetten. Het enige alternatief is verkoopruimte opofferen. Gemiddeld moet je toch rekenen op 12 m²”. Dat verlies aan ruimte kost de winkelier jaarlijks nog eens 17.500 euro, zo becijferde Unizo.
Alles bij elkaar riskeert de invoering van het statiegeld supermarktuitbaters dus een kleine 40.000 euro extra per jaar te kosten. “Voor een sector waar de gemiddelde winstmarge 3% bedraagt, is dat een serieuze aderlating. Het gaat gemiddeld om een kwart van de bedrijfswinsten van de winkeliers”, besluit Luc Ardies.