In België lanceert Lidl een gamma verse soepen die bereid worden met onverkoopbare maar perfect eetbare afgekeurde groenten. Een nieuwe stap in de ambitie om tegen 2050 voedselverspilling volledig te bannen.
250.000 liter verse soep
Het nieuwe verse soepassortiment S’oups zal jaarlijks wel 13.000 ton voedsel of 500 volle vrachtwagens redden, zegt Lidl. De retailer werkt hiervoor samen met het West-Vlaamse groentebedrijf Verduyn – dat de groenten oogst, wast en sorteert – en het Antwerpse soepbedrijf PurAgro, dat met de afgekeurde groenten elk jaar 250.000 liter verse soep zal bereiden.
Lidl wil tegen 2050 voedselverspilling volledig bannen en analyseert daarvoor elke stap van de voedselketen, niet alleen in de winkels maar ook in de toeleveringsketen. “Lelijke” groenten die perfect eetbaar zijn, maar niet goed of mooi genoeg zijn voor de consument, raken niet verkocht en worden meestal verwerkt tot dierenvoeding of biogas. “We deden al verschillende tests om groenten die er niet perfect uitzien te verkopen in onze winkels, maar bij sluitingsuur moeten we steevast vaststellen dat het altijd die groenten zijn die blijven liggen”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt.
S’oups is verkrijgbaar in drie smaken: wortel, prei en tomaat. Een soepemmer van 950 ml kost 2,99 euro. Sinds de lancering anderhalve maand geleden heeft Lidl al bijna 38.000 liter verse soep verkocht en zo’n 3.000 kilo lelijke groenten gered.