In 2017 was Danone één van de eerste voedingsbedrijven die de Nutri-Score omarmde. Maar vanaf september zal de producent het label gradueel verwijderen van alle drinkbare zuivelproducten en plantaardige alternatieven.
Gewijzigd algoritme
Europese consumenten zien straks geen Nutri-Score meer op de verpakkingen van de zuiveldranken van de merken Danette, Actimel, Hi-Pro en Danonino, en evenmin op de plantaardige drinks van Alpro. Opmerkelijk, want Danone was jaren geleden één van de eerste grote voedingsfabrikanten die de Nutri-Score invoerde, om mensen te helpen om gezonde voedingskeuzes te maken. Maar intussen blijkt de fabrikant het niet langer eens te zijn met het gewijzigde algoritme achter het label.
Het probleem is, dat de herziene Nutri-Score de zuivel- en plantaardige dranken in de categorie dranken plaatst en dus vergelijkt met frisdranken. Volgens Danone geeft dit een vertekend beeld van de voedingswaarde van deze producten. Producten met een gelijkaardige samenstelling krijgen namelijk een verschillende Nutri-Score afhankelijk van of ze in een drinkbare of een lepelbare vorm worden aangeboden.
Inconsistenties
Concreet gaat bijvoorbeeld de Nutri-Score voor de drinkbare variant van Hi-Pro van A naar C, terwijl hetzelfde product in lepelbare vorm de A behoudt. Danonino drinkyoghurt gaat naar D terwijl de lepelbare variant met een gelijkaardige nutritionele samenstelling de score B behoudt. Actimel gaat van A naar B of zelfs D, naargelang de variant.
“Gezien deze inconsistenties, hebben wij besloten om vanaf september de Nutri-Score van onze zuivel- en plantaardige producten om te drinken gradueel te verwijderen”, zegt Danone in een statement. De fabrikant blijft de invoering van een voedingswaarde-etikettering op Europese schaal overigens wel steunen, op voorwaarde dat die wetenschappelijk onderbouwd is, gemakkelijk te begrijpen is voor consumenten en het mogelijk maakt om voedingsmiddelen te vergelijken.
“Betreurenswaardig en schokkend”
De bedenker van de Nutri-Score, professor Serge Hercberg, van de universiteit Sorbonne in Parijs, reageert scherp: “Het is betreurenswaardig en uiterst schokkend om te zien dat Danone de Nutri-Score opgeeft omdat de spelregels die door wetenschappers zijn opgesteld hen niet langer bevallen”, zegt hij tegenover persagentschap AFP. Volgens hem is het relevant om vaste yoghurt en drinkyoghurt verschillend te beoordelen, zelfs als ze dezelfde hoeveelheid suiker bevatten: drinkyoghurt wordt voornamelijk buiten de maaltijden gegeten, als een “vloeibaar tussendoortje”, met het risico op “hoge consumptie onder kinderen en tieners”.
De Nutri-Score, die met z’n makkelijk te begrijpen kleurcode werd bedacht om consumenten naar gezondere voedingskeuzes te oriënteren, is intussen ingevoerd in België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Spanje en Zwitserland. Maar er zijn in Europa ook heftige tegenstanders, waaronder Italië. Het gebruikt van het label is niet verplicht, fabrikanten hanteren het op vrijwillige basis.
“Niet toegelaten”
Maar de beslissing van Danone is niet zonder risico. Een Belgisch Koninklijk Besluit van 2019 bepaalt dat bedrijven die de Nutri-Score gebruiken voor één of meer van hun merken, dat moeten doen voor alle voedingsproducten die ze onder die merken op de markt brengen. De beslissing van Danone om enkel op de drinkyoghurts de Nutri-Score weg te laten, en op de rest van haar producten onder dezelfde merknamen de score wel te tonen, is dus niet toegelaten op grond van het KB, stipt advocate Nathalie De Weerdt van Stibbe aan op LinkedIn.