McDonald’s ondervindt tegenwind bij het uitvoeren van zijn expansieplannen. In verschillende landelijke gemeenten is er protest tegen de komst van de hamburgerketen. Ook de politiek toont zich bezorgd.
“Niet in de buurt van scholen”
De afgelopen vier jaar opende McDonald’s 31 bijkomende vestigingen in België. Omdat de keten al goed vertegenwoordigd is in de grote steden, trekt ze nu naar kleinere steden en gemeenten. Dat leidt echter steeds vaker tot verzet, schrijft De Standaard. In Tervuren kon een actiecomité de komst van de hamburgergigant tegenhouden na een vier jaar durende procedurestrijd. Momenteel leidt de mogelijke komst van McDonald’s ook tot protest in onder andere Brakel, Brecht en Malle.
Actievoerders vrezen dat de komst van de keten leidt tot verkeersoverlast en dat lokale horecaondernemers de bijkomende concurrentie zullen voelen. Ze wijzen ook op het verband tussen zwaarlijvigheid en de beschikbaarheid van fastfood: een studie van gezondheidsinstituut Sciensano vorig jaar zag een link tussen het gewicht van kinderen en het aantal fastfoodketens en gemakswinkels in de omgeving van scholen.
“We moeten ongezonde voeding weren uit de stadskernen”, zegt ook economisch geograaf Jeroen Cant van UAntwerpen aan de krant. “Verschillende Londense districten hebben beslist dat vergunningen voor fastfoodketens in de buurt van scholen geweerd mogen worden”, haalt hij aan.
Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) vraagt Sciensano om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om lokale besturen in staat te stellen verkooppunten van ongezonde voeding te weren. “Op termijn moet dat leiden tot een duidelijk juridisch kader, waardoor de lokale besturen het aantal fastfoodrestaurants op hun grondgebied wel degelijk aan banden kunnen leggen”, zegt een woordvoerder aan Het Nieuwsblad.
(Dit artikel werd dinsdagmiddag aangevuld met de reactie van minister Crevits.)