Gucci geeft voor derde keer op rij een winstwaarschuwing: de omzet van het luxemerk keldert met 20% en haalt ook de rest van de Kering-groep naar beneden. Zonder China lijkt de luxesector verloren.
“Chinese cluster” haakt af
De luxebranche loopt verloren nu de Chinese shoppers afhaken. Het bleek al bij Burberry en LVMH, maar wordt nogmaals bevestigd door Kering. De luxegroep zag de omzet in de afgelopen jaarhelft met 11% zakken tot 9 miljard euro. De operationele winst (EBIT) halveerde zelfs bijna en ging 42% lager naar 1,6 miljard euro.
De “Chinese cluster”, zoals CFO Armelle Poulou zowel klanten in China als Chinese toeristen in het buitenland noemt, is in de eerste jaarhelft met een kwart gedaald. Vooral Frankrijk trok minder welstellende Chinese shoppers aan, in China zelf daalden de verkopen met 22%. Rivaal LVMH compenseerde enigszins met (toerist-gedreven) groei in Japan, maar dat geluk lijkt Kering niet te hebben.
Het probleem is er een van de lange duur, want de Chinese regering beperkt de uitstroom van toeristen sinds de pandemie door visumcontrole. Bovendien vergrijst de bevolking in Azië snel, waardoor de bevolking – en dus het potentiële aantal klanten – krimpt.
Gucci krikt imago op
Vlaggenschip Gucci, goed voor 60% van alle winst bij Kering, is het grootste probleem. Het luxemerk moest al drie keer voor tegenvallende winsten waarschuwen in enkele maanden tijd. In de eerste helft van dit jaar is de omzet (zonder wisselkoerseffecten) met bijna 20% gedaald tot 4,1 miljard euro. Daardoor halveerde de operationele winst zelfs tot 1 miljard euro. Ook in de tweede jaarhelft zal de winst nog eens 30% lager uitkomen.
“Een moeilijk klimaat zet extra druk op onze omzet en winst. Maar we werken hard om de voorwaarden voor groei te doen terugkeren”, zegt CEO François-Henri Pinault dan ook. Gucci wil zijn verwaterde imago opkrikken door voorraden weg te werken en outletwinkels te sluiten, om plaats te maken voor de meer klassevolle en uitgepuurde stijl van nieuwe creatief directeur Sabato De Sarno. Die overgang neemt echter tijd: de nieuwe collecties zijn nog maar goed voor een kwart van het aanbod en de winkels trekken ook minder bezoekers aan.
Luxemerken moeten zich heruitvinden in een dalende markt. Vijf duidelijke trends tekenen zich af, maar stellen de modehuizen voor pittige keuzes en dilemma’s. Het wordt met andere woorden een werk van lange adem…