Na de benoeming van een eerste groepstopman gaat de stoelendans bij Richemont verder. De luxeholding boven Delvaux en Cartier werkt aan een opvolgingsscenario, al dan niet in het licht van een gefluisterde overnamepoging door luxerivaal Bernard Arnault.
Successie
Vorig maand stelde Johann Rupert, de controlerende aandeelhouder van Richemont, voor het eerst in tien jaar een overkoepelend directeur aan voor de groep: hij plukte de Fransman Nicolas Bos weg bij dochtermerk Van Cleef & Arpels en zette hem aan het hoofd.
Nu is er ook een nieuwe CEO voor dat verweesd achtergebleven Van Cleef & Arpels: Catherine Renier, al 25 jaar actief bij Richemont, verhuist van horlogemerk Jaeger-LeCoultre naar de juwelier. Ze moet er grote schoenen vullen, want Bos verdubbelde de omzet tijdens zijn bestuur. Het hoofd van Cartier, Cyrille Vigneron, wordt na acht jaar dan weer vervangen door Louis Ferla. Tot op heden is Ferla topman van dochtermerk Vacheron Constantin.
Voor Rupert, die 10% van de aandelen maar meer dan de helft van de stemrechten heeft, lijkt de stoelendans een manier om zijn opvolging voor te bereiden. De Zuid-Afrikaanse miljardair is 74 jaar oud en brengt nu de jongere generaties aan zet. Die successieplanning is vandaag des te belangrijk, aangezien LVMH-eigenaar Bernard Arnault zich persoonlijk aan het inkopen is bij het kleinere Richemont. Arnault is al lang fan van Cartier en het gonst al maanden van de overnamegeruchten.