Medi-Market-oprichter Yvan Verougstraete mag naar het Europese parlement, een vakbondsvrouw van Delhaize trekt naar de Kamer en voormalig Lidl-topman Ivan Sabbe haalde de kiesdrempel niet: zo deden retailers het tijdens de verkiezingen.
Succes bij Les Engagés
Een in het oog springende naam bij de verkiezingsresultaten is die van Yvan Verougstraete, de oprichter en voormalige CEO van de apotheekketen Medi-Market en de mede-oprichter van Italiaanse traiteurketen Prego. De Manager van het Jaar 2019 zette in 2021 een stap opzij bij de parafarmacieketen om zijn politieke roeping te volgen. Die is niet nieuw: al in 1994 werd hij het jongste gemeenteraadslid van het land, in Sint-Pieters-Woluwe. Intussen is hij vicevoorzitter van Les Engagés. Hij kreeg zondag 63.530 voorkeursstemmen als lijsttrekker op de Europese lijst en mag naar het Europees Parlement.
Geen retailer, maar wel iemand die als voormalig retailconsultant bij McKinsey nog steeds een heel groot netwerk heeft in de retailwereld, is Jean-Albert Nyssens. Ook hij stond op de Europese lijst van Les Engagés en haalde als derde opvolger een respectabele 11.377 voorkeurstemmen.
Vakbondsvrouw
Van een geheel andere strekking is Annik Van den Bosch, voormalig medewerkster van Delhaize Fruithof in Berchem. Zij profileerde zich vorig jaar als één van de leidende figuren in de stakingsgolf tegen het toekomstplan van de supermarktketen, kreeg een plaats op de Kamerlijst van de PVDA in het kanton Brussel en raakte verkozen met 9.937 voorkeurstemmen. Ze belooft er in de Kamer “voor te strijden dat het hardwerkende winkelpersoneel opnieuw meer vaste contracten krijgt”, zegt ze aan Gazet Van Antwerpen.
Onder de kiesdrempel
Ook Ivan Sabbe, de eerste CEO van Lidl België en voormalig topman van horecagrossier ISPC, heeft nooit een geheim gemaakt van zijn passie voor politiek. Tussen 2009 en 2014 was hij Vlaams volksvertegenwoordiger voor Lijst Dedecker, dit jaar besloot hij opnieuw op te komen als lijsttrekker in West-Vlaanderen voor de nieuwe partij Voor U, opgericht door voormalig Brussels en Vlaams parlementslid Els Ampe, die uit Open VLD stapte. Dat werd geen succes: met een resultaat van ongeveer 1% bleef de kiesdrempel een verre droom.