De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.
Stamcellen
Het geld komt van M Ventures (het investeringsfonds van farmaciebedrijf Merck) en van de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group, zo meldt Mosa Meat in een persbericht. De startup wil de middelen gebruiken om een goedkoper productieproces te ontwikkelen voor kweekvlees en om de bouw van een pilootfabriek voor te bereiden. Die moet tegen 2021 een eerste product op de markt brengen: de knowhow van Merck op het vlak van celculturen zal daarbij helpen.
Mosa Meat, opgericht door professor Mark Post van de Universiteit Maastricht, presenteerde in 2013 de allereerste burger die gekweekt werd op basis van stamcellen van een koe. Dat stukje vlees kostte toen nog wel zo’n 250.000 euro. Eén van de eerste investeerders in het bedrijf was Sergey Brin, mede-oprichter van Google.
Milieubewust alternatief
De nieuwe geldschieters geloven in een mooie toekomst voor laboratoriumvlees: “Het vervangen van traditionele vleesproductie door gekweekt vlees zou een enorme impact hebben op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, en zou een disruptie betekenen voor een oude, gevestigde en momenteel onhoudbare industrie,” zegt Alexander Hoffmann van M Ventures. “De vraag naar vlees blijft stijgen en zal in de toekomst niet langer door traditionele veeteelt kunnen worden voldaan”, meent Lorenz Wyss, CEO van Bell Food Group. “Wij geloven dat deze technologie een echt alternatief kan worden voor milieubewuste consumenten.”
Zo ver is het echter nog niet. Eén van de knelpunten is de goedkeuring voor consumptie door de Europese voedselautoriteit EFSA – kweekvlees is immers een zogenaamd ‘novel food’ – en die procedure kan jaren aanslepen.